Medicin eller medicin?

Enligt Läkemedelslagen 1992:859:

Med läkemedel avses i denna lag varje substans eller kombination av substanser
   1. som tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller djur, eller
   2. som kan användas på eller tillföras människor eller djur i syfte att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller för att ställa diagnos.

Från socialstyrelsens Statistik för läkemedel 2019:

Kostnaderna för förskrivna läkemedel har ökat med nästan 25 procent de senaste fem åren och uppgick år 2019 till drygt 35 miljarder kronor. 

Kostnaderna för Sömnmedel och lugnande medel, där Bensodiazepiner ingår, uppgick 2019 till 846 miljoner kronor.

Kostnaderna för opioider uppgick till 528 miljoner kronor, lägg till 74 miljoner kronor för ‘medel vid opioidberoende exklusive metadon’ dvs. exempelvis Suboxone som distribueras via LARO-mottagningar.

Röster från verkligheten hösten 2019 i Uppsala:

//”Filip” var med om en olycka och när han skrevs ut från sjukhuset efter 6 månader var han beroende av tunga droger, är fortfarande idag.

Filip låg hemma och fick ut två veckor i taget av sina mediciner.  

– Med typ det starkaste knarket som finns, skrattar han med uppspärrade ögon och visar med händerna hur stor medicinrullen var, som en halv matkasse ungefär. Nej, fy fan! 

I journalen står vid ett tillfälle medicinerna listade. Det är 10 olika mediciner, bland annat 160 mg morfin, 30 mg metadon och 120 mg Dolcontin per dag, alla är starka opioider. Till det Bensodiazepiner.//

//Subutex är en opiod, ett syntetiskt substitutionspreparat som opiatmissbrukare kan få utskrivet från vården för att kunna sluta med heroin. Filip är opioidberoende men är inte med i substitutionsprogrammet LARO på Akademiska sjukhuset. Han köper sitt Subutex svart av en privatperson och kan då köpa en vecka åt gången för 500 kronor. //

//”Sofia” är hemlös och får ibland sova hos en snubbe som ibland ‘snuskar sig’ med henne när hon sover tungt på heroin. Snubben har multipla diagnoser och får ut enorma mängder medicin. Bland annat Bensodiazepiner, opiater och andra beroendeframkallande ångestdämpare och lugnande mediciner. Det mesta säljer han och Sofia agerar mellanhand mot att hon får lite av medicinerna, plus lite pengar till heroin. Sammanlagt är hans mediciner värda 11.000 kronor på gatan och var tredje månad kan han hämta ut en ny laddning.//

// Helena fick sina första tunga mediciner redan som tonåring. Hon hade problem med ryggen och magen och fick utskrivet antidepressiva och sömnmedicin. Båda var starkt beroendeframkallande. Helena åt dem konstant i över tio års tid.  // Genom en bekant hon känt sen tonåren kom hon i kontakt med personer som sålde mediciner och Helena började självmedicinera. Hon fortsatte att ha kontakt med barnen men sjönk allt djupare in i missbruk och medicinerna byttes ut mot tyngre substanser som amfetamin och heroin. Män börjar utnyttja henne. Helena hade både en bostad och tunga mediciner utskrivna, två saker som är eftertraktat av många i missbrukskretsar. Hon är också en kvinna beroende av tunga droger vilket sätter henne i en ytterst utsatt situation. //

För att läsa hela deras historia, köp boken Livets Hårda Skola – skärvor ur verkligheten.

/ Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s