Är ”Alla” verkligen ALLA?

Från FN:s Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna:

”Det är vår plikt att se till att dessa rättigheter är verklighet för alla, att alla känner till dem, förstår dem och åtnjuter dem. Det är ofta människor som behöver få sina mänskliga rättigheter bättre skyddade som behöver informeras och påminnas om dem.”

Artikel 25.

  1. Var och en har rätt till en levnadsstandard
    tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet …

Från Uppsala kommuns hemsida 20-06-30:

”Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Uppsala ska vara ett föredöme när det gäller skyddet av de mänskliga rättigheterna. ”

Från Sveriges rikes lag: regeringsformen 1 kap. 2 § första stycket. Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet.

Trots dessa stora ord, lever hundratals personer i akut hemlöshet i Uppsala idag.

Röster från verkligheten hösten 2019:

”Johan” som har levt på gatan i Uppsala i närmare 20 år stannar till vid ett skyltfönster där en konstnär just nu ställer ut ett verk över Uppsala stad. Vem kan bo här? står det. Johan läser högt och tillägger:

– Alla utom missbrukare…

Vi går förbi en en stor tom lokal i centrala stan där Johan också bott. Han pekar där larmen suttit, visar att de tagit bort dem så att hela lokalen nu är olarmad. Konstaterar att ”det finns pengar” då man tydligen kan låta en så stor lokal stå tom så länge mitt stan. På bara några kvarter har Johan visat mig ett tiotal platser som han sovit på. En del enstaka nätter när det krisat, andra i flera månader i sträck.//

”Anders” gick från Svenssonliv med villa, familj och fast anställning till hemlös på bara ett år.

– Det var misär verkligen, att inte ha någonstans att vara. Vara fruktansvärt trött i både kroppen och huvudet, vara hungrig, inte ren, och frysa. Du måste också bära med dig dina grejer hela tiden. Du är så trött att du inte vet var du ska ta vägen, men du har ingenstans att sova. Hittar du en trappuppgång blir du utslängd på en gång.//

”Lydia” fick hjälp av en man med inflytande inom rättsväsendet för att hjälpa sitt barn. Hon hade då ingenstans att bo utan bodde ”överallt” som hon säger. Mannen erbjöd henne att sova där och under en period gjorde hon det. En dag ville han ha sex. Han tycker att hon borde betala för sig, inte bara bo gratis hos honom. Hon sa nej. Mannen försökte ändå och Lydia gjorde motstånd. Hon höjer rösten och gestikulerar med armarna, beskriver misshandeln som följde. //

”Sofia” pratar om de senaste dagarnas händelser, om hur hon varit tvungen att packa om och flytta sina saker, igen, och att hon nu sover hos en snubbe som ibland ”snuskar” sig med henne när hon sover tungt på heroin. //

Läs hela deras berättelser i boken Livets Hårda skola – skärvor ur verkligheten

Bostad kommer på steg 2 i behovstrappan, direkt efter luft, vatten och mat.

/ Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s