När hösten är här

Jag gillar hösten. Jag gillar årstider, jag gillar förändring, när jag ser att saker händer, byter skepnad, får nya färger, utvecklas, invecklas, avvecklas och går i ide. Jag vill också gå i ide, inte jobba, vara inne och mysa, träffa varma människor, diskutera nya idéer och dela erfarenheter, äta god mat, dricka varm choklad ur burk och läsa framför brasan.

Jag gillar inte hösten. För den är kall och blöt och lång och färgerna tar slut och saker dör och jag fryser och kan inte gå i ide. Ni hör ju. Det är komplicerat.

Jag och barnen hade en idé om att bjuda in släkten till ett ide-party. Vi skulle äta så mycket vi bara kunde och sen lägga oss i en stor hög och sova några månader, tills mars ungefär kom vi fram till. Det är ju bara det att vi skulle vakna ju!! Vi är ju (tyvärr) inte ide-djur. Men jag är nog, lite.

När det är höstrusk ute är det fint att vara inne och titta ut på det ruskiga. Då vill en gärna vara på ett varmt och mysigt ställe. Som Sätra Brunn. Jag växte upp där, bland alla gamla husen på den anrika spa-anläggningen. Jag vet också hur det ser ut under många av husen då det var där det var spännande att vara. Det finns gångar ibland, emellan husen, där man osedd kunde ta sig fram. Det var viktigt på den tiden att ta sig fram osedd, att smyga. Göörspännande! Jag minns också vad jobbigt det var när jag blivit stor och insåg att om jag gjorde samma saker som jag gjort tidigare skulle det vara kriminellt och bedömas som olaga intrång! Slut på smygandet, med andra ord.

Som tonåring jobbade jag där, Uppsala landsting skickade då fortfarande dit patienter som fick ‘dricka brunn’ i en månad eller så. Det var som ett helt samhälle i samhället, som det blir på säsongs-ställen. Med restauranger för gäster och andra för personal. Och alla gäster och personal skulle ju bo nånstans! Med läkarstuga, bastu, sjukgymnastik, arbetsterapi, moppeskjutsar och konversationssalong. Med badhus med lerinpackningar, massage och kokta tallbarr direkt ur kranen. Det vattnet var helt svart, och skållhett. Det togs senare bort och istället fick baderskan skvätta i lite tallbarsessens från en flaska, inte samma känsla riktigt. Oklart om det hade samma effekt, vilken effekt ett tallbarrsbad nu skulle ha.

22635386_1459672260818252_1754513779_n

Först var det de rika som kunde unna sig att spendera sommaren där. Senare blev det patienter från Uppsala landsting och nuförtiden är det konferensanläggning. Den moderna spa-byggnaden är inte likadan som forna dagars spa utan något helt annat. Här blir du bortskämd med fluffiga vita badrockar och aromamassage eller saltskrubb, en frukt eller drink kan du avnjuta vid bassängkanten eller så svettas du bort veckans stress i ångbastun eller bubbelbadet. Inifrån värmen är det helt ok att det är rusk ute. Nästan skönt. Har ni inte varit där så rekommenderar jag varmt ett besök nästa regntunga höstdag. Sätrabrunn i mitt hjärta <3!

Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s