Stadsbesök

Två resmål inte så hemskt långt ifrån oss, ca 1 timme, är städerna Nimes och Uzes. Nimes är en stor stad och har ett fint centrum med både små boutiquer och de större kedjorna. Här finns också en arena som byggdes 100 år efter kristus. Mmm, det är galet länge sen men den står där än i dag, mitt i centrum.

Det är en sån arena som det på riktigt har varit gladiatorer och vilda djur i. Där det på riktigt finns kvar de celler och burar där de hölls fångna innan de släpptes in för att döda varandra. Det är inte en film, inte ens en dålig film, det har verkligen hänt på riktigt. Svårt att förstå att människor är kapabla till såna grymheter. Än idag anordnar Nimes tjurfäktningar här. Illa. Bättre är att de ordnar konserter också. Och det tror jag skulle vara häftigt att uppleva. Så det är en ide att kolla vilka spelningar som är på g när en ska åka dit. Kolla in länken ovan, under evenemang.

Uzes är en mycket mindre stad som var fulla konstnärer och arbetare, som sedan blev chic och lite dyr. Tänk söder i stockholm och möllan i malmö. Stadskärnan är uppbyggd kring det gamla slottet och dess slottsträdgård och är fantastiskt fin med sina gränder och valv.

Slottsträdgården går att besöka med alla dess växter och det går också att gå en guidad tur till kungstornet. Utanför ingången till slottsträdgården finns en liten butik (Le petite beguin) som säljer kläder, hattar och hårprydnader – Hattmakaren som äger butiken måste vara från Underlandet. Helt otroliga kreationer, fantasifulla overload! Ett diadem kunde kosta 1000kr men då är det också värdigt en drottning, och ingen annan har ett likadant. Ett måste att besöka den här lilla pärlan om ni är i Uzes. Hemsidan visar just inga hattar, för då kan ju någon sno idéerna ju! Måste upplevas IRL.20526629_1389918297793649_1095988020_nEn hel del gallerier och konstnärsbutiker finns kvar som tur är – mycket också från asien. Och en bra sak med att det är lite väl turistigt är att det går att få glutenfria crepes :).

Nu när jag är inne på städer vill jag också nämna Orange som har en amfiteater som inte skulle vara fel att pricka in en konsert eller föreställning på. Lite längre att åka men om man passerar är det en ide att kika :).

19478099_1353779274740885_686854459_n
Amfiteatern sedd från sidan – utgrävningar pågår

Bon voyage!

Lisa

Annons

En reaktion till “Stadsbesök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s