Delikatess?

Snart är det dags att bege sig till mitt andra hem. Det i Frankrike, Champclauson. Alltid när jag kommer dit så ändras också vad jag äter. Det är vissa saker som jag sällan lagar hemma men som alltid lagas där. Andra saker som jag ofta äter hemma men som av någon anledning inte hamnar på tallriken där. Frankrike har fantastiska råvaror och att handla färska grönsaker på marknaden att laga lunch av slår det mesta. Det finns också andra saker att köpa, och att äta, som jag inte riktigt har lärt mig att gilla. Minns en nyårsafton för några år sedan: 

Nyårsafton. Alla tar med sig nåt att äta och att dricka och så kommer man bara, finklädd. Det är det som jag får veta och när jag, svensk som jag är, frågar efter ett klockslag säger de bara, kom när ni vill. Vilket ju egentligen inte betyder närsomhelst för när jag efter lite överläggning med mig själv kommer fram till att runt 19 nog är bra, visar det sig att alla gäster anländer inom en halvtimme, från 18.45 till 19.15. Så jag hade gissat rätt. Närnivill = 19.00 alltså. Viktigt det där med tid, för mig som är svensk. Barnen skuttar rakt in i discot och snart gör vi vuxna det också. Vardagsrummet har fått discolampor som lyser i olika färger och blinkar ibland, precis som ett riktigt. Barnen och vi vuxna är alla lika exalterade och hoppar runt till festdeltagarnas favoritlåtar så svetten lackar. Matpaus. Barnen äter pizza och hamburgare och vi förbereder våran mat. Jag tog med mig en pastasallad, inte jätteroligt för att vara nyårsafton kanske men så är jag inte någon superkock heller. Och har heller inget kök, liksom. Det visar sig att nyårsbuffen består av musslor (helt ok) ostron (har aldrig smakat och har ingen lust att äta något levande, är ju ändå nästan helt vegetarian) och sniglar (!) såklart, det är ju en fransk delikatess. Och så pastasallad då såklart, passar ju precis in där liksom… Sniglarna ska prepareras med salt och olja, de försöker förgäves krypa in i sina skal, jag hoppas att de blir bedövade av saltet för sen läggs de på grillen. Alla 200 stycken. Jag smakar en. En. Den smakade rök och salt och konsistensen var något bättre än förväntat. Sedan diskuteras det om min vegetarianism, eftersom jag ändå äter fisk, om sniglar hör till ‘djur’ eller till ‘vattenlevande organismer’ (som då skulle kunna gälla som fiskar…öhhh). Jag struntar i vilket, tänker att jag gjort min plikt som svensk emigrant och smakat i alla fall och sätter sen in på den utsökta pastasalladen.

IMG_5203

För mer Frankrike läs här!

Lisa

Annons

En reaktion till “Delikatess?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s