Hästar – ett healingdjur

Var nyligen på en gångartstävling på Agersta Islandshästcenter utanför Uppsala. Det var första gången jag var på en sån slags hästtävling så det var spännande att se och lära sig hur det gick till. Jag var inte deltagare på något sett utan en stolt förälder till ett pirrigt barn som gjorde sin allra första tävling. Trevlig tillställning på ett mycket trevligt ställe.

Hästar har funnits med i mitt liv sen jag var 6 år gammal och fick ärva en shetlandsponny av en släkting. Periodvis har de kommit och gått och jag saknar alltid deras närvaro när jag inte träffar dem så ofta. 

Jag har lärt mig att hästar och katter är de starkaste healing-djuren (tänker mig att delfiner kommer nånstans i närheten) när det gäller att heala oss människor. Stressnivån sjunker, du blir lugnare och finner ro. Du blir gladare och mår bättre när du är i närheten av djur. Människor med vissa diagnoser mår bättre och klarar sitt dagliga liv helt annorlunda när de umgås med djur. Gamla människor på hem blir mindre deprimerade och behöver färre mediciner när de träffar lurviga fyrbenta varelser med svans, när barn som har svårt att koncentrera sig får läsa läxan för en hund är fokusen total, vårdhundar gör så att patienterna återhämtar sig fortare, listan kan göras lång. Pälsterapi är underskattat.

Under en period av mitt liv fick jag möjligheten att spendera mycket tid med islänningarna ovan. De fanns utanför mitt fönster och jag fick rida hur mycket jag ville trots att hästarna inte var mina. Att ta sig fram på en häst i skogen är bland det bästa jag vet. Både skogen och hästen gör mig lugn, och såhär i efterhand var det den bästa terapi jag kunde få. Är otroligt tacksam. Jag är helare nu än då.

Såhär glad blir jag efter några timmar i skogen:

 

Lisa

Mer häst här: 100-tals mil

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s