Uppsala Second hand- guide

Jag älskar att handla second hand. Jag älskar loppisar. Här är några skäl:

Det är spännande för en vet aldrig vad en hittar! Väldigt oförutsägbart.

Du får otroligt mycket mer för samma pengar än om du handlar nytt.

Det är mycket mer personligt än att följa med strömmen och det finns då plats för dig att vara som individ istället för att vara en i den stora massan som bara gör som alla andra utan att tänka.

Det är extremt mycket bättre för miljön. Ska det shoppas så får det bli av det som redan existerar på planeten då vårt produktionsöverskott på prylar och kläder är äckligt. Riktigt äckligt.  Att köpa ett par jeans second hand spar 11.000 liter vatten. Bara en sån sak.

18034888_1290977061021107_1364042701_n

När jag och barnen behöver något tar vi en loppisrunda. Och precis som när man ska in på IKEA för att handla något ytterst nödvändigt men kommer ut med två stora kassar med ‘nödvändiga’ saker så brukar vi komma hem med både det ena och det andra, med skillnaden att det inte skapar ångest eller hål i plånboken.

Då vi är bilburna brukar vi åka till stadsdelen Boländerna (industriområdet vid IKEA) i Uppsala där det på litet avstånd från varandra finns 4 stycken stora second hand butiker.

Första stopp är nästan alltid Kupan Röda korset. Där finns mycket kläder, sportutrustning, textil, böcker och en massa annat. Därifrån har vi bland annat köpt Ridhjälm, sänglampor, gardiner, en kappa, tavelramar, retro-skor och andra skor, julpynt och serie-tidningar.

18052888_1290977121021101_1173663657_n

Sen åker vi till  Myrorna i Boländerna (de finns nämligen på Kungsgatan också). Där fyndade vi i höstas en så gott som ny knallrosa overall till dottern, plus nya täckbyxor och en vinterjacka. Lyckan var total. De har en ganska piffig affär och ibland är priserna också lite väl piffiga men det går att göra ordentliga fynd för kvalitet är hög. Därifrån kommer också en cd med julmusik som jag köpte av impuls för 10 kronor när jag ville ha lite julstämning i bilen Den är fruktansvärd, alla impulsköp är inte lyckade.

18009054_1290970064355140_427696324_n

Next stop Helping Hand  som har en jättestor lokal och som gör mycket av den. De har rolig skyltning, välplanerad butik och mycket mycket kläder. Det är nog min favorit. Köpte mina kostym-byxor, som är urstiliga, för 40 kr just där. De sitter som en smäck och är nåt gammalt fint märke (så ointresserad) och av ullblandning. Ena dottern fyndade ett par converse och andra en jacka och ett par kängor i läder för 17 (!) kr. Det var halva reapriset på alla vinterkläder och skor. Yeey.

Har vi tid kvar innan de stänger svänger vi förbi Erikshjälpen . Jättestor butik, mycket möbler och ett helt ställ med brudklänningar :). De har också en stor och välsorterad textilavdelning med dukar, gardiner, lakan och sånt. Dottern köper glansiga lila kuddar till sin soffa och jag ett virkat överkast. Några tröjor och jeans till barn nummer två som växer så det knakar och sist några nya glas då de alltid har en förmåga att gå sönder här hemma.

18073310_1290977017687778_151195059_n

En ny upptäckt i Boländerna är Återbruket. De saker som lämnas som hela och rena på återvinningsstationer hamnar här. Därför finns det inte mycket kläder, men desto mer möbler och husgeråd. Till exempel fanns det en cykel i rätt storlek som var precis det vi var på jakt efter. Det råkade också finnas en stor kista som passade utmärkt som utklädningslåda! Läderklädd, lite skavanker, 50 bagis!

18072725_1290969954355151_1538051810_n

På andra sidan stan finns Uppsala Stadsmission som är en jättefin butik där jag alltid hittar kläder till barnen (eller till mig själv) och som lägger ner lite tid på inredning och skyltning. Nästan inga möbler kan jag berätta, om det är det en är ute efter. Det kluriga med den här butiken är att den numera stänger kl.16.00 så jag hinner aldrig dit. Om jag inte råkar passera en lördag vill säga. Och jag försöker, för den är väl värd ett besök.

Inne i stan finns ju såklart också många, även om de är mindre:

Röda korset på Kungsgatan har jag nämnt. Den är bra, har mycket spel och sånt till barn och schyssta kläder till helt ok men ändå ‘i-stan-priser’. Precis bredvid den butiken (och bredvid Dragon Palace) ligger en till secondhand-butik som är jättefin och har ett källarplan som man bör besöka. Kläder och böcker, inga möbler. Vet inte vad den heter faktiskt!

Ruth and Raol är en annan goding som ligger på Sysslomansgatan och har fancy vintage-kläder med prislapp därefter. De väljer ut vilka kläder de vill ha så dit kan en gå om en är ute efter något speciellt. De har stenkoll. Hittade en stickad tröja från Resteröds där som har varit favorit i några år nu. Ni vet Resteröds, det klassiska märket som gjorde (gör?) underkläder. Hade ingen aning om att de också gjorde andra kläder men fick av innehavaren höra en hel historia om märket.

18052901_1290983337687146_1701004344_n

Ge vidare är en butik som också ligger mot boländerna men närmare centralstationen. De har helt omöjliga öppettider så du ska ha tur om du lyckas! Planera din shopping, jag har aldrig lyckats pricka in när de har öppet så kan inte säga något om utbudet. De allra flesta butikerna har stängt på måndagar, kom ihåg det, jag har blivit besviken flera gånger men har nu lärt mig…

Capella är ett kooperativ som inte har kläder, men desto mer möbler och husgeråd, tips om någon ska flytta till större.

Social Ekonomi är en annan butik som inte riktigt ligger i centrum utan precis vid ‘de fyra mackarna’ mellan Fålhagen och Salabacke. Den ska jag besöka någon dag.

Det finns säkerligen fler som jag inte känner till så tipsa mig gärna :)!

Och trevlig shopping!

Nästa vecka ska vi ge oss ut på jakt efter fotbollsdojor 😉

Lisa

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s