Champclauson förr i tiden

 

Champclauson var förr i tiden mycket större än det är nu. Nu är det en liten by med några hundra invånare. Den var centrum för gruvdriften. Det var här ingången till kolgruvan fanns. Här bodde patronen, alla arbetare trängdes i arbetarbostäderna, det fanns flera skolor, barer och en butik. Nu finns enbart det nyöppnade bageriet i vårt hus, och några eldsjälar vill öppna en bar i det gamla skolhuset. Affären är ombyggd till bostadshus och arbetarbostäderna rivs undan för undan. Cirkusartisterna blir fler, och kolgruve-änkorna färre. Gruvan stängdes för ca 40 år sedan och många äldre i byn minns och berättar gärna. Som en av våra grannar som också försett mig med dessa bilder från forna dagar.

MAY08027
Rälsen för gruvvagnarna gick kors och tvärs i byn
MAY08026
Till höger i bild där spåren går är det nu verkstäder och trapets-ställningar
MAY08024
Många av arbetarbostäderna är rivna idag, några finns kvar
MAY08030
Den här bilden är tagen från vårt hus, en av skolorna i byn till väster. ‘Nya’ bron rakt fram.

 

I La Grand Combe, den lilla staden som ligger 5 minuter från oss och dit man åker för att handla, tanka och gå på marknad finns också ett litet museum om gruvan: Maison de mineur där det finns mycket mer info om de forna glansdagarna. Det ska jag besöka en regning dag.

Lisa

Annons

En reaktion till “Champclauson förr i tiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s