Kultur(Kanin)-krock

Jag, min mamma och barnen är hembjudna på middag hos kompisar i Frankrike. Mina barn 5 och 8 år leker medans vi småäter nötter och konverserar på franska och engelska. Värdparets 2-åriga dotter sitter snällt i sin barnstol och väntar på att maten ska serveras. Hon försöker skoja till det och få kontakt med mina barn och leker med sin tallrik. Det fungerar, mina barn skojar tillbaka, plockar upp hennes tallrik åtskilliga gånger från golvet och de skrattar tillsammans. Men mamman i familjen blir arg, man gör inte så, man kastar inte sin tallrik på golvet. Slut på skojet.

 

17910736_1281917991927014_1093504524_nTill förrätt är det sallad, som inget av barnen äter så de fortsätter leka, och lilltjejan fortsätter att vänta i sin barnstol och får bannor när hon försöker roa sig. Till slut frågar jag henne om hon inte vill hoppa ner och leka med mina barn.

-Joo! säger hon direkt.

Hennes mor och far tystnar, tittar på varandra och jag förstår att jag sagt något högst olämpligt. De lyfter ner flickan och berättar att det är bara för att det är lite fest idag som det här är ok, bara idag, bara för den här gången. Jag skäms lite för att jag brytit mot någon matbordsregel men är också lite glad att jag befriat barnet från sin barnstol en stund.

När maten sen är klar visar det sig att eftersom det är finbesök från Sverige, dvs. vi, har de slagit på stort och bjuder på kanin. Kanin… djur… dessutom gulligt djur (illa). Jag trodde i min enfald att värdinnan, som är en gammal kollega till mig, skulle komma ihåg att jag är vegetarian. Icke. Mamma, som inte heller äter mycket kött säger på svenska till mig att det är ok, hon äter kaninen. Jag svarar att det lär väl jag också göra. Då värdinnan märker den lilla pausen i samtalet frågar hon om det är ok.

-Absolut svarar jag, gott! Det är bara det att vi inte äter så mycket kött hemma (ingenting alls faktiskt men det sa jag inte) så ni behöver inte säga till barnen vad det är. Hon ber sin man skära upp den i köket så den inte ska se lika ‘kaninig’ ut. Men det är för sent. Min dåvarande 8-åring som suttit och läst i myshörnan en bit bort lyfter på huvet, tittar mot bordet och säger:

-Rabbit? Betyder inte det kanin?

Lisa

 

För mer kulturkrockar läs här!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s