Du speglas i alla människor du möter – det är inte alltid du gillar det du ser

En efter en står de där framme och berättar. Berättar om sin utsatthet, sin smärta sin sorg och sin kamp. Sin väg framåt-uppåt fram tills denna dag. De delar med sig av svårigheter och dråpligheter, av tips och råd, do:s and don’t:s. De vill få oss att förstå, att inte döma, att tänka en gång till. Och jag skäms.

Jag är på föresläsning samordnad av SeSamUppsala som jobbar för psykisk hälsa. Föreläsarna har alla själva upplevt någon form av psykisk ohälsa. De har/har haft panikångestattacker, psykoser, Schizofreni, autism, depression eller PTSD. Alla föreläsningar är gratis och öppna för alla. För personal, anhöriga, nyfikna, människor med egna diagnoser eller andra som vill ha mer information, från ett inifrån-perspektiv.

17161034_1238791522906328_929871479_nJag skäms, för att jag direkt vid ankomsten blev irriterad på en kommentar av en person, som sedan visade sig vara en av föreläsarna, som just tog upp svårigheten med att veta när en ska säga vad för att det ska vara socialt ‘rätt’. Jag skäms för att jag inte respekterat människor som är mig nära och som uttryckt att de önskat eller inte önskat något som jag ansett som ‘normalt’. Så som man ‘ska göra’. Jag har kunnat driva med dem och retas med dem, för att jag någonstans omedvetet tänker att egentligen är de nog som jag.

Trots att jag tycker att jag är en person med mycket empati, intresse och förståelse för andra människor har jag gjort så här. Och jag vill säga FÖRLÅT. Jag ska verkligen inte göra så mer.

De här människorna som berättar, som varit så utsatta i sina liv, av människor och händelser de inte kunnat påverka, är så galet starka så nakna de står där. Delar med sig till oss som inte förstår, litar på oss som lyssnar. Skörheten går att ta på. Jag beundrar deras mod. TACK för att ni gör mig till en bättre människa.

 

Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s