Aten

Under mina resor med Clowner utan gränser till Grekland har jag spenderat en del tid i Aten. Vi har då bott i airbnb-lägenheter på olika ställen i staden. Fungerar mycket bra. Då de som har lägenheterna är vanliga Aten-bor kan de oftast rekommendera bra ställen att äta på, utanför turistområdena. Med sååååå god mat. Rekommenderas starkt. En lokal mat-guide är värt så mycket. Både för plånboken och smaklökarna.

IMG_8939
Utsikt från en airbnblägenhet – marknadsdag

Forsta gången jag var i Aten så gick jag inte och tittade på Akropolis och alla andra väldigt gamla platser. Men andra gången gjorde jag det. Och det är ju häftigt. Mäktigt. Att exakt de stenarna har funnits där så länge. Att så många fötter vandrat exakt samma väg som jag i så väldigt många år. Blir lite sugen på historia faktiskt.

IMG_9123
Många turister och ständiga renoveringar
IMG_9105
Pantheons Teater – vad gjorde man om det regnade? Fanns det toaletter? Kiosk? Fick inte svar på de frågorna från informationsskyltarna. Däremot stod det vilka bergarter det är byggt av.
IMG_8984
Nedanför Akropolis – hela klippan är inhängnad och du betalar inträde får att gå in-upp-runt.
IMG_9126
Fantastisk utsikt över Aten
IMG_9157
Tur det var klart väder
IMG_9110
Jättejättegammal pelare
IMG_9129
Akropolisklippan från ett annat håll. Det finns många informativa skyltar, tyvärr berättar de absolut ingenting om människorna på den här tiden. Hur de använde byggnaderna och hur de levde. Booooring för mig som är mer intresserad av människor än sten.

Runt akropolis-klippan är det såklart turistigt. Mysiga gränder, trappor, restauranger och souvenirbutiker. Där kan du köpa allt du kan tänka dig med fallos-symboler på eller varför inte en lagerkrans?IMG_9138IMG_9055

Själva city-centret, som jag tycker är roligare en turistkvarteren, finns kring torget Monastiraki och där, på en liten tvärgata, i en källare, finns en fantastisk skoaffär med galet balla skor. Jag har lovat mina barn att vi ska åka dit och köpa skor till dem när deras fötter slutat växa. Jag blev nästan osams med affärsinnehavaren då han kritiserade DrMartens-kängor (jag älskar DRMartens), men ok, de här är handgjorda. Han vann. Jag betalade.IMG_9397

Hittills har barnen bara fått aten-ska sandaler, köpta i en annan butik vid Monastiraki. Ett sånt överflöd på snygga skor så att jag blir tokig. Jag har annars väldigt svårt att hitta skor som jag tycker om. Dock inte här!

Aten som stad är lite svår att ta sig fram i. Det finns tunnelbanor som fungerar utmärkt, men att gå, som jag föredrar är lite meckigt med mycket trafik och smala gator som inte går i ett rutnät direkt. Mardröm för en utan lokalsinne. Men jag såg mycket fint på vägen.

Det finns en stor park i Aten, så att när man tittat på vaktavlösningen med deras lustiga procedur till koreografi kan man pausa lite i den.

IMG_9146
Med mina nya grekiska skor på fötterna
IMG_9483
Solmogna persikor

Att flyga till Aten är inte dyrt, och flygplatsen ligger egentligen väldigt nära kusten, så att en också kan ta sig ett dopp. Ser fram emot nästa resa, kanske då med barnen på historisk vandring.IMG_9473

Foton jag inte tagit själv är tagna av Jenny Soddu. Tack <3!

Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s