Gagnef – första gången i svensk Vildmark

Förra sommaren fick jag den äran att ge mig ut i skog och mark med ett gäng härliga människor som aldrig förr satt sin fot i svensk ‘vildmark’.

17203564_1242216602563820_188370996_n

Jag valde lite på måfå ut Gagnef som startpunkt och bad turistbyrån lägga upp en rutt. Förklarade att det var första gången och att vi inte kunde gå för långt. Vi skulle övernatta två nätter och vandra i tre dagar.

Sagt och gjort, turistbyrån la upp en plan med övernattning vid två olika sjöar och lagom långa sträckor. Nästan lite tanigt tyckte jag. 7 km är ju inte så långt att gå på en dag, ju. 

Vi skrev packlistor, inhandlade det nödvändiga, planerade mat, packade lagom tungt åt alla och gav oss av, stannade till vid turistbyrån i Gagnef för att hämta kartor och fiskekort och körde sen in i skogen och parkerade. Hade lite svårt att hitta startpunkten och det började spö-regna. Men alla var trots det vid gott mod. Så gick vi.

Leden var inte jättebra utmärkt och vi gick fel ett antal gånger. Den visade sig dessutom gå genom träsk utan spänger på så det var bara att klafsa fram i mossar med vatten upp till knäna. Alla hade gympadojor. 7 km i träskmark är ganska långt.

OBS. Meddela turistbyrån du frågar om vandringsled att du inte vill gå igenom träsk utan spänger. Vissa leder har spänger, andra inte. Ta de med. 

Närkontakt med den svenska naturen fick vi verkligen, och regnet upphörde. Vi kom fram till sjön och hade där hur kul som helst. Simmade, åkte roddbåt, grillade vid strandkanten och rullade sen ihop oss under ett vindskydd. Då började det regna igen, och åska, och vi sov inte så mycket, men fick frisk luft i alla fall…

Nästa dag visade det sig att de kilometerangivelser vi fått från turistbyrån och som stod på kartan inte alls stämde utan var dubbelt så långt. Det var lite jobbigt. Men mycket vackert med fäbodar, kullar och små slingriga stigar. Alla kämpade tappert och vi tog många snackbar-pauser. Till sist kom vi fram till nästa sjö och somnade på stört klockan fyra på eftermiddagen. Vaknade några timmar senare då några barn kom och badade och tittade storögt och undrande på oss alla som låg utslagna på gräsmattan.

Den kvällen satt vi trötta, stolta och glada runt lägerelden och pratade om våra drömmar. Drömmar om att någon gång köra lastbil, att bli förälder, att flytta till ett annat land, att det ska bli fred på jorden, att köpa en bil, att bli tandläkare, att få träffa sin syster igen. Medan solen gick ner över vattnet och glöden falnade delade en efter en med sig av sitt innersta. Var och en fick sedan ställa en enda fråga till den som hade ordet. Mycket respektfullt lyssnade alla på talaren som tog det hela på stort allvar, för allvar var det. Inget flams, inget trams. Det var kärlek den kvällen och jag kommer för alltid att minnas den.  Jag tror det gäller för oss alla.

17238066_1242216539230493_104334191_n

Lisa

Annons

En reaktion till “Gagnef – första gången i svensk Vildmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s