Det Röda Håret

Jag var nyss till min eminenta frisör Sofia på Uppercut i Uppsala. (Som till min stora sorg ska flytta, och salongen säljas, så skynda er dit innan sommaren!)

Som vanligt så blev jag bortskämd, ompysslad och lite mera rödhårig. Kom då att tänka på min allra första krönika, som publicerades strax före jul i Sala Allehanda för många år sedan. Här kommer den:

 

Jag önskar er en röd jul! Inte röd som i tomtar, julkulor eller glögg. Röd som i rebell, röd som står för mod, styrka och kärlek. Färgen röd betyder för mig liv, energi och styrka. Jag började färga mitt hår rött i mellanstadiet, så fort jag fick tillåtelse helt enkelt. Jag har haft alla nyanser från Henna till Neon. Anledningen har sakta men säkert gått upp för mig. Jag har tre starka skäl: Pippi Långstrump, modig, självsäker och rödhårig. Vips i Fragglarna, en kaxig tjej som tar plats, energisk (vissa skulle här vilja säga hysterisk men jag tycker energisk har en mer positiv klang..) och rödhårig. Sist och den som gett starkast intryck, Röda Zora! Hon är huvudpersonen i Kurt Helds bok som bär hennes namn. Som ledare för ett gäng föräldralösa barn på Balkan är den späckad med spänning, äventyr och vänskap. Röda Zora är stark, rättvis, modig och jätterödhårig!!! Boken är den perfekta julkappen till alla mellan 9-14, om det inte vore för en sak. Den finns inte längre.

Jag gjorde den fasansfulla upptäckten när jag skulle inhandla den till en liten kompis häromdan. I bokhandeln upplystes jag om att den inte fanns tillgänglig. Jag frågade då hur lång tid det skulle ta att beställa.

– Den finns inte.

Jag svarar lugnt att jag faktiskt försöker att köpa en bok, Röda Zora, av er, här. Mannen bakom disken tittar uppgivet på mig:

– Den har inte funnits på femton år. Ingen nytryckning, finns inte hos förlaget, den FINNS inte. Förstår du?

Men nej, jag förstår inte. Jag står kvar och stirrar på honom. Det börjar långsamt gå upp för mig att han säger att världens bästa bok inte existerar, mitt sönderlästa exemplar är en antikvitet. Dagens barn får inte ta del av den fantastiska berättelse om barns kraft och kärlek till livet som Röda Zora är. Idag! När den behövs än mer! Tårarna är nära, jag har i min naivitet trott att böcker är något som alltid finns, alltid går att få tag på. Expediten lutar sig fram:

– Du, försök på antikvariaten.

Okej, jag lommar ut, rödblommig om kinderna och med ett spräckt förtroende för världen. (Det händer ju titt som tätt, men där och då kom det så plötsligt)

Min lilla kompis fick sin bok till sist, jag önskar att den ger henne vad den gav mig. Det behöver ju inte ta sig uttrycket i ett rödfärgat hår, det starka sitter trots allt inte i håret som jag länge trott. Idag är mitt hår bara lite rött. Det är det som har läckt ut från allt rödhårigt inuti…

Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s