I’m purple, Bitch!

Jag fick den äran att se smygpremiären av ungdomsföreställningen I’m purple, Bitch! i Västerås häromveckan. Föreställningen är baserad på den hälsoundersökning som gjorts i länet, från klass 6 och upp till och med gymnasiet. Den kom att handla om könsroller, om hur i h-vete svårt det är att vara tjej, och att vara kille. En människa som måste klassificeras efter givna normer.

Det är en tankeväckande, reflekterande, skitrolig, proffsig och extremt välproducerad föreställning av performance-gruppen Awake project. Jag skrattade, kände igen mig, fick ont i magen, lärde mig saker, njöt av musiken och skådespelet och den knappa timmen susade förbi.

AwakePromobyMartinBohm06-1024x684.jpg
Alla foton: Martin Bohm

 
Trots att jag inte alls var den egentliga målgruppen var jag lyrisk efteråt. ALLA ska se den här föreställningen och just nu är det bara förunnat skolklasser i Västerås kommun. Den kommer förhoppningsvis att spelas för många många fler då det är en föreställning som behövs, för stora som små. Uppsalabor har chansen att se den på Gottsunda Teater i höst. Förhoppningsvis köper varenda kommun in den för att deras unga ska få feedback på de problem som de själva har tagit upp i enkäten.

Med mig på föreställningen hade jag min 9-åriga dotter, som också hon uppskattade den mycket. Hon kände igen sig, trots att hon är 9, i många reflektioner och de stereotyper som skådespelarna använde sig av, något hon redan tänkt mycket kring. En 15-årig ensamkommande kille som jag också hade med mig och som var den enda i ‘rätt’ ålderskategori skrattade och förundrades och var full med frågor och reflektioner efteråt. Jag säger det igen: ALLA borde se den här föreställningen.

Jag har sett många föreställningar i mina dagar och sällan skådat en så välproducerad, välspelad och väl rockad show. Skådespelarna är nämligen också skickliga musiker och är medlemmar i gruppen med mest beat och energi i trakten, Awake love orchestra.

Många positiva ord, jag vet, men de är sanna ord. Försök se den, be din kommun köpa in den, ring teatern. Den här föreställningen är vår tids viktigaste.

Lisa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s