Vinbar i Köpenhamn

Nästa anhalt Köpenhamn. Om Malmö känns lite som att komma utomlands, om man som jag bor i Uppsala, så är det ju lika bra att ta sig över sundet och vara lite utomlands på riktigt också. Alltså, helkväll i Danska huvudstaden. 16809776_1223585044426976_1496135847_n

Vinbaren Ved Stranden 10 är väl omskriven och högt rankad för sitt utbud och service.  Här kan du både handla viner och dricka de på plats, med eller utan tilltugg. Den internationella personalen är uppmärksam, angelägen och passionerade vin-entusiaster. De kan, och jag skojar inte nu, smaka på viner (helt blint) och tala om vilken producent, vilka druvor och vilket år (!) vinet är gjort. Så också mitt resesällskap som är i samma branch och driver det fantastiska Talldungens Gårdshotell på Österlen.

Jag, ägare till ett hus i de Franska vindistrikten och med en bror som är sommelier:

-Tja, det är ett rött vin som är lite surt. (Jag har andra förmågor, man kan ju inte vara bra på allt…)

16831432_1223585087760305_1823372404_nJag lärde mig en hel del under kvällen och är djupt imponerad av den vetenskap som de där flaskorna innehåller.

Till exempel har jag lärt mig att Ved Stranden 10 bara har naturviner. Jaha, vet ni inte vad det är, men se, det vet jag, hohoho. Ni förstår, i industriviner (de som vi oftast köper på systembolaget och som säljs i hundratusentals flaskor per år) är det en himla massa ingredienser som vi inte vet om och inte behövs redovisas på flaskan. Kemikalier, till exempel. Socker, till exempel. Svavel, till exempel.

De naturliga vinerna är som en surdeg (förklarar ressällskapet som också bakar de bästa bröden i Svedala) som bakas utan tillsatt jäst. Vinet blir aldrig blir riktigt samma för du korrigerar inte smaken efteråt och skyndar inte på processen. Var det ett soligt år blir smaken annorlunda än om det inte var det. En del viner tar längre tid på sig och får då göra det. Osv. Fråga på systembolaget nästa gång efter ett naturvin, det ska jag göra!

Ved stranden 10 kan verkligen rekommenderas, oavsett om du är intresserad av vin eller ej. Det är ju fantastiskt att bara vara kring människor som har sån passion, och som verkligen anstränger sig för att du ska förstå, provsmaka, hitta just det vinet som du gillar. Jag kände mig ypperligt omhändertagen, socialiserade med de andra talföra gästerna och njöt av smakrika viner,goda ostar och trivsam avslappnad miljö. Plus att jag alltså lärt mig en hel del. Tack Emma <3!

 

Lisa 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s