100-tals mil

img_6541
Jag och syster på distans-araber

I Champclauson, denna lilla bergsby med några hundra invånare, finns det fler entreprenörer. Dominique är en av dem. Han har ett stall med arabhästar som tävlar i distansritt, alltså hästarnas maraton. De springer inte taniga 4,2 mil som vi tvåbenta personer. De springer 8, 10, 12 eller 15 mil. Med någon på ryggen.

Champclauson är en ypperlig plats för att träna dessa hästar då det är fullt med berg att klättra och öva styrka och kondition i. Dessutom finns det sen gruvans tid 100-tals mil med vad vi i Sverige skulle säga skogsbilvägar. (Och det vi ryttare skulle kalla bästa-ridvägarna ;)).

img_6542
Utsikt från hästryggen

Dominique har också tur-ridning. Det finns två ponnys till de mindre ryttarna, Dollar och PomPom, och sen en hel drös med distansaraber till de större. Han skräddarsyr turen efter ridvana och önskemål, bara att boka lite i förväg så att man kan komma överens om dag och tid som passar alla. Vanligast är att gå upp ganska tidigt så att det inte hinner bli så hett och det fortfarande finns skugga att tillgå. Man behöver inte heller vara många, utan det fungerar lika bra med en person. Priset är detsamma.(Rida i Champclauson)

Just den här dagen fick vi rida 3-mils-turen. Dominique var i full färd med att arrangera en distansritt och hade lagt ett nybörjarspår på 3 mil som vi fick prova. De tre milen bjöd på en hejdundrande utsikt över bergskedjan Cevennerna, långa galopper och stigningar uppåt och neråt. Vi var tillbaka igen alldeles för fort med svettiga hästar och solbrända armar. Underbart.

Lisa 

Annons

2 reaktioner till “100-tals mil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s