Klädbytardag

Jag har alltid varit dålig på att shoppa och köpcentrum gör mig kallsvettig. Det är inte min grej. men – jag älskar gamla kläder!

16010647_1189252167860264_707929538_o

Jag har ett stort intresse för kläder och det bästa jag visste som tonåring var att få botanisera i människors garderober. Jag minns klädkammaren hos mormor och morfar, hur jag lånade en välanvänd sommarskjorta av morfar som var så tunn av sommarsol och brunbrända armar att den var genomskinlig. Jag fyndade en gammal virkad brynja i farfars garderob, retro-klänningar som min farmor sytt till sin mamma, pappas tajta 70-talspolos och mammas minikjolar från 60-talet. När jag fick åka till ”stor-stan” utan föräldrar var målet den enda second-handaffären som fanns. Den hette Robin. Jag hade sällan råd att handla något större, men jag kunde vara där inne i timmar och botanisera bland hattar och skor, skinnjackor och spetsklänningar. Det var en magisk värld för att den var så oförutsägbar. Och allt hade en historia. Klänningarna hade dansat och parfymerats för fester jag aldrig varit på, skorna hade vandrat vägar jag inte gått och jackorna känt vindar som blåst någon annanstans i en annan tid. De var gömda historier, hemligheter som tisslade och tasslade bland galgarna. Det luktade läder, damm och parfym. Det glimmade av pärlhalsband och nitar. Det var underbart och punkaren i mig var född.

Det är inte ofta som ett nytt plagg letar sig in i min garderob. Men väldigt ofta begagnade. Jag går på klädbytardagar och loppisar, secondhand-affärer och ärver av vänner. Det är så roligt! Att anordna en klädbytardag är också ett kul sätt att träffas på.

  • Du får nya kläder
  • Du blir av med dina du inte längre vill ha
  • Du träffar kompisar
  • det är bra för miljön – och ekonomin
  • De kläder som blir över skänker ni till ngn organisation

Det finns faktiskt ett sjukt överskott av kläder i världen så det är liksom inte riktigt försvarbart att köpa nytt hela tiden. Om all klädproduktion skulle stanna av idag – så skulle kläderna vi har idag räcka till hela jordens befolkning i många många år till. Galet.

16010680_1189252147860266_1124318706_o

På tal om second hand – läs morgondagens bloggpost om Edinburgh- SecondHand affärernas Mecka!

 

Lisa

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s