Älgsafari

Jag har träffat älgar. Eller, träffat, jag har varit nära dem, klappat dem. Det är alltid en mäktig känsla att vara nära vilda djur tycker jag. Som att jag inte riktig är säker på de sociala koderna, reglerna oss emellan, älgen och mig. Vad är vi för varandra? Vem är farligast? Hur olika är vi? Så tänker jag.  img_0626Jag är imponerad. Över hur stora de är, över hur mycket de känns som hästar, så lite vild-het på nåt sätt och ändå så främmande. Och det slår mig hur lite jag vet om detta Sveriges största djur, som jag sett så många gånger och som varit en självklar del i min älskade skog. Jag känner de inte, älgarna. img_0638Jag hade en gång en älg trampandes precis utanför sovrumsfönstret. Den var hungrig på äpplen. Själv trodde jag att det var en människa som klev på de trasiga tegelpannorna på marken och ringde livrädd till grannen som raskt kom till undsättning. Kändes tryggt att det visade sig vara en älg. Den fick gärna klampa runt i min trädgård. img_0644En annan gång kom en stor älg upphoppande på vägen framför mig då jag gick en promenad. Älgen var jättestressad och väldigt trött. Det blev djupa spår i gruset av tunga kliv som flåsande sprang för sitt liv. Den orkade inte ens bli rädd för mig då jag var några meter bort. Jag sopade igen spåren. Samma eftermiddag stod den ute på fältet och jag på gårdsplanen. Vi tittade på varandra, utbytte blickar. Det var fint. img_0660

Visste ni att älgar kan bli 25 år! I det vilda blir de sällan äldre än 5 innan vi skjuter dem. Det visste inte jag. Det var mycket jag inte visste om älgar, och just att få alla fakta, få svar på frågor som dykte upp, var nog den största behållningen av besöket på Gårdsjö Älgpark utanför Morgongåva.img_0671Besöket går till så att ni hoppar upp på ett traktorflak och åker ut i hagen. Älgarna blir matade så de kommer fram när de hör traktorerna. Det är lite kallt och du får absolut inte hoppa av vagnen. Har du tur kan du klappa. Älgarna är å ena sidan instängda i en inhängnad, så de är inte fria. Å andra sidan blir de betydligt äldre än 5 år, och du och många andra har fått lära sig mycket om dem. Mycket.

Jag tycker om älgar.

Lisa 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s